dijous, 24 de juliol del 2008

Lofoten, a mitges



Hola, doncs si diem a mitges perquè les illes Lofoten les haurem vist bàsicament la metiat de baix, i quan diem de baix no volem dir la part sud, sinó la meitat de bix perquè la de dalt ha estat coberta quasi sempre per la boira. Doncs això, les illes Lofoten son un seguit de muntanyes molt escarpades que surten del mar gairebé de forma vertical ( hi hem vist molts escaladors per aquí ) estan considerades de les 10 illes més boniques del món i de segur que ho son però... nosaltres hem de dir que a mitges ( la part de baix és molt maca) però segur que ho són. De tant en tant quan la boira ha escampat una mica es poden veure uns pics alts i escarpats a tocar el mar i et preguntes com pot ser que aquí hi visqui algú?, doncs sí, està ple de poblets de pescadors amb les seves casetes de colors els seus molls de fusta ... La veritat és que els humans ens fotem en qualsevol racó. A més les Lofoten també tenen un altre element que les fa força curioses, les platges. Sí sí, platges de sorra blanca com les del carib i en conseqüència aquella aigua amb aquells colors turquesa ( no volem ni pensar com deuen ser amb un bon sol, quina ràbia!!!).

Ahir vam anar a dormir a Eggum, un poblet d'aquells que ens agraden: cara nord, final d'una carretera ... resulta que al final del poble continua una carretera de carro però abans hi ha un cartell i una guardiola. Hi diu que si vols pasar la nit allà paguis 20 corones (2,25€) i així ho vam fer, també ho van fer un munt d'autocaravanes més i un bus de txecs que van parar les tendes enmig d'un prat prop de Eggum. Feia molt de vent i estava força núvol, o sigui que sol de mitjanit, res de res. Nosaltres voliem sortir amb les cadires mirant amunt per si el senyor google earth decidia fer una foto a Eggum aquest dia però no creièm que amb tants núvols gastés targeta de memòria. Vam passar la nit a Eggum i avui al matí ( 24-7) hem marxat a fer la següent illa Lofoten la Flakstad.

Hem anat al poble de Mortsund a veure una colònia d'ocells que no hem trobat, en canvi ens hem trobat un senyor gallec que es dedica a venir un cop al més a les Lofoten a comprar bacallà, evidentment no només per ell, sinó que l'exporta al nostre país perquè les avies i mares que ens saben puguin fer el bacallà amb panses. Aquí està plè d'assecadors de bacallà però ara hi ha totes les estructures de fusta buides i els tenen ja tots secs i en palets ( palets d'uns 2m d'alçade plens de bacallans secs un sobre els altres amb la boca oberta fan força malt efecte i pudor). Després hem visitat un poble de pescadors molt bonic Nusfjord. En aquest poble les casetes a l'hivern serveixen per hostatjar-hi pescadors i a l'estiu turistes o sigui que aprofiten les casetes tot l'any. És el poble pescador més antic i ben conservat de les Lofoten. Ara som prop de Moskenes on hem buscat conexió a internet. Resulta que a partir de dissabte pinta bon temps aquí, però nosaltres segurament ja serem fora. Hem de travessar amb ferry (3-3,5hores) altre cop fins a terra ferma o bé recular 650km, de segur que agafarem el ferry. Pels possibles interessats ( Anna i Guillem) nosaltres encara no hem passat de 15ºC però encara estem per sobre el cercle polar àrtic, ja us direm més avall com pinta el temps.

Records i...
fins al pròxim wifi

Avui la senyal wifi és molt pobre i no podem penjar fotos , serà en el pròxim
Roger i Laura

dimarts, 22 de juliol del 2008

Els colors de Noruega



Hola gent. Com va tot?, primerament us volíem donar les gràcies pels comentaris del blog, els podem anar llegint amb una pda amb conexió a internet i ens fa molta gràcia veure que ens esteu seguint. Us vam deixar en un dia plujós a Tromso. Doncs això que a la tarda va continuar sent plujós o sigui que vam agafar els trapaus i vam continuar el nostre trajecte. El nostre objectiu eren les illes Lofoten, però ens ho prenem amb molta calma o sigui que entremig vam visitar el salt d’aigua de Malselv, Malselvfossen. Aquesta gent tenen aigua per omplir els pantans de Sau que vulguin cada dia. Doncs això, després de fer uns quants quilometres de més dels que tocarien per trobar-lo, el vam anar a veure i a fotografiar. Aquest riu és un dels millors rius salmoners de Noruega i en aquest salt d’aigua hi pugen els salmons per anar a fer les seves postes. De fet inclús han muntat uns canals paral.lels al salt d’aigua per on pugen els salmons i la gent els pugui veure, pagant abans religiosament l’entrada. A l’hora que hi vam anar el tema ja no funcionava però no creièm que ho haguéssim anat a veure. No és un salt en si, més aviat són uns ràpids molt ràpids, però la quantitat d’aigua que hi baixa és força espectacular. Al costat del riu vam trobar una bonica àrea on passar la nit.

Abans d’ahir havíem d’entrar a les illes Lofoten però, ens vam aturar i vam dir: Ara que som aquí ja podríem anar a visitar les illes Vesteralen ( una mica més al nord de les Lofoten) i així ho vam fer, ens vam desviar de la ruta i vam seguir cap al Nord, el tema era buscar un lloc remot altre vegada, vam mirar el mapa i vam veure que hi havia un poblet al final d’una carretera anomenat Holven. El poblet reunia les condicions que buscàvem: Allunyat de rutes principals, de cara a nord ( aquí encara es pot veure el sol de mitjanit) i a més sembla que hi havia una colònia d’aus o sigui que... cap allà. Que volem que us diguem, el paisatge, com no, espectacular. El diumenge va ser un dia diferent, principalment pel sol que va lluir durant tot el dia. Això va fer que el paisatge que ja haviem entrevist bonic dies enrera es convertís en formidable. Avui en el títol del blog hem escrit “ els colors de Noruega” i la veritat és que; Quins colors!!!. L’aigua dels fiords que quan està enuvolat pren el color verd dels boscos del voltant, amb el sol i el cel blau agafa un color verd turquesa intens com les aigües de les platges paradisíeques, el verd del bosc i les muntanyes passa a un verd clar intens les roques fosques de les muntanyes i empapades d’aigua brillen, el blanc de la neu. Una meravella que es fa difícil d’explicar i no sabem si podreu veure-ho bé a les fotografies.

El viatge fins a Holven va ser altre cop una carretera sinuosa que saltava d’un fiord a un altre i travessava túnels força llargs i el paisatge de les illes Vesteralen ens va deixar gratament sorpresos, no sabies mai si estaves a alta muntanya o arran de mar aquí aquests dos paisatges es converteixen en un de sol. Arribats a Holven vam poder gaudir de la llum del sol de mitjanit enmig d’un magnífic paisatge, i com que això no es pot deixar passar vam treure les cadires i amb el sol de mitjanit al nord i unes muntanyes escarpades al sud ens vam fer un “pa” amb tomàquet amb pernil que no vegis ( poso “pa” perquè eren com una mena de pans de les hamburgueses del mcdonalds, és lo que hi ha).

Ahir al matí ens vam dedicar a fer “panxing” llegir una mica, descansar, donar un voltet encara que el temps no acompanyés gaire. Abans de deixar Holven vam visitar la colònia d’aus ( no gaire important) enseguida vam haver fet i cap avall. Ara si, estem a les portes de les illes Lofoten. No sé si us podrem explicar lo boniques que són ja que tothom diu que donen mil voltes a les Vesteralen. Avui preparem la càmera i buidem targetes. Si el sol ens acompanya, això promet, i molt!!!

Fins al pròxim wifi
Roger i Laura